İstanbul Havalimanı 2024’te 656,5 milyon Euro yatırım yapacak
İSTANBUL Havalimanı İşletmecisi İGA Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Bilgen basın mensuplarıyla buluştu. 2023 yılını değerlendiren ve 2024 hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bilgen, 2024 yılında havalimanına 656,5 milyon Euro yatırım yapacaklarını, söz konusu yılda 85 milyon yolcu hedefini aşmayı planladıklarını söyledi.
İGA Genel Müdür Yardımcısı Bilgen, İstanbul Havalimanı’nda basın mensuplarıyla bir araya gelerek havalimanının 2023 yılını değerlendirdi ve 2024 yatırımları hakkında da bilgi verdi. Geçtiğimiz yılın büyük başarılarla dolu bir yıl olduğunu ve hedeflerine ulaştıklarını belirten Bilgen, ‘2024 zor hedefler koyduğumuz ve bu hedeflere ulaşacağımıza inandığımız bir yıl olacak. 2023 yılını kapattığımızda 76 milyon yolcuya hizmet verdik. 2024 yılında 85 milyon yolcu sayısını aşmayı hedefliyoruz. Bu yıl yaklaşık 540 bin hava trafiğini sığdırmayı planlıyoruz. Bu geçen yıla göre yüzde 13 büyüme anlamına geliyor” dedi.
‘DESTE İLİŞKİLERİ BAKIMINDAN DÜNYADA 1’İNCİ SIRADAYIZ’
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı nedeniyle 2023 yılında 101 havayoluna ev sahipliği yapacaklarını hatırlatan Bilgen, yaptığı açıklamada, “Bu bizi dünyanın en fazla havayoluna ev sahipliği yapan 3. havalimanı olma noktasına getirdi. 2024 yılında yeni havayollarının buraya gelmesi için görüşmelerimiz devam ediyor.” Hedefimiz ise 11 yeni havayolu şirketini İstanbul’a kazandırmak. 2024 yılında hedeflerimize ulaşabilirsek, dünyanın en fazla havayoluna ev sahipliği yapan havalimanı olan Bangkok’un yerini almayı hedefliyoruz. İstanbul Havalimanı bugün itibarıyla 315 noktaya bağlantısı bulunan bir havalimanıdır. Bu anlamda dünyanın sayılı havalimanlarından biridir. “Biz bir numarayız” dedi.
GENEL HAVACILIK TERMİNALİ HİZMETE AÇILACAK
2024 yatırım bütçesi ve yürütülecek projeler hakkında bilgi veren Selahattin Bilgen, açıklamasına şöyle devam etti:
“2024 bütçemizi yaparken iş alanlarındaki büyümeyi ve bu büyümeleri sağlayacak altyapı nedenlerini ve faktörlerini de inceledik. Burada çok hızlı büyüyen ve dünyada bir numara haline gelen bir yerden bahsediyoruz. Dolayısıyla yatırımların durdurulması mümkün değil. 2024 yılı için bütçelediğimiz yatırım tutarı 656 milyon Euro. Bu yatırımın altında birçok alt başlık var. Çok üst düzey yolculara yeni hizmetler sunacak genel havacılık terminali yatırımımız var, Dünyanın dört bir yanındaki özel jetlerle yolcuları İstanbul’a çekecek ve yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Airport City bölgesinde yaptığımız anlaşma kapsamında otel inşa ediyoruz.”
İSTANBUL HAVALİMANI YENİ PİST İNŞAATINA BAŞLADIK
2024 yatırımları arasında en değerli bütçenin yeni pist yapımına ayrıldığını belirten İGA Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Bilgen, “Bunların dışında en değerlisi yeni pist yatırımlarımız olacak. İlk etap yatırımlarımız en büyük ve en büyük yatırımlarımız oldu. Havaalanının görünen kısmı. Arka planda uçuş ve yolcu sayısı arttıkça bu pist açısından da yatırımlara ihtiyaç var. İkinci etap yatırımlarına geçen yıl itibarıyla başladık. Önümüzdeki dönemde de hızlanarak devam edecek. 2024. Mevcut kuzey-güney 3. pistimizin doğusuna yedek pist inşaatına başladık. Ayrıca doğu-batı aksında 4. pist inşaatına da başladık. ana pist. Bu iki yatırım için toplam 330 milyon Euro’nun üzerinde bütçemiz var” dedi.
ENERJİYİ YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN SAĞLAYACAĞIZ
Karbon salınımımızı sıfırlamak için Eskişehir’de güneş enerjisi santrali projesi bulunduğunu belirten Bilgen, “Eskişehir’de satın aldığımız 3 milyon metrekarelik bir alan var. Burada güneş enerjisi santrali kuruyoruz. Bunu başlattık. 2023 yılında yatırım yapacağız ve bu yatırımı gelecek yıl tamamlayacağız. Havalimanında 400 milyon kWat saatlik enerji tüketimimiz var. Artık bunların hepsini güneş enerjisi santralinden yenilenebilir kaynaklardan sağlayacağız” dedi.
HİSSEDARLARIMIZ TÜM TALEPLERİ REDDETTİ
Bilgen, bir basın mensubunun İstanbul Havalimanı’nın yabancı ortağıyla ilgili sorusuna, “Elbette bu konu aslında hissedarlar düzeyinde cevaplanması gereken bir soru. Bir hissedar ve yönetici olarak bizimle uzun süre çalışmış bir kişi olarak” dedi. Yönetim kurulu olarak şunu söyleyebilirim. Havalimanı açılış döneminde çok ciddi bir başarı yakaladı ve “Yabancı yatırımcıların ilgisini çekmişti. Bu son birkaç yıldır devam ediyor. Sadece şunu söyleyebilirim. Hissedarlarımız konuya sadece ekonomik açıdan bakmıyor ve bu anlamda tüm talepleri reddettiler” dedi.
KİRADAN FAZLA ÖDEDİK
Genel Müdür Yardımcısı Bilgen, pandemi döneminde yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen havalimanlarının kira ertelemesine ilişkin basın mensuplarının sorduğu soruyu şöyle yanıtladı:
“Aslında bu konuda çok fazla spekülasyon var. 2023 yılı operasyonları kapsamında Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne 578 milyon Euro ödeme yaptık. Bunun 39 milyon Euro’su devletin yolcu limitini aştığımız için ödediğimiz ekstra paradır. Burada vurgulanması gereken şeylerden biri de şu: Yap-İşlet-Devret projeleri bu garantiler nedeniyle eleştiriliyor ama bunu İstanbul Havalimanı için özel olarak söyleyebiliriz, devlete kiranın dışında ekstra bir ödeme yaptık. Çünkü o pandemi dönemi hariç ilk yılımızda garantiyi aştık.